top of page

ASKON İZMİRDEKİ İŞSİZLİK VE KALİFE ELEMAN PROBLEMİNE ÇÖZÜM ARIYOR

  • askonweb
  • 3 Şub 2016
  • 4 dakikada okunur

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şubesi, bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği programında İzmir’deki kamu kurumu müdürleri ile bir araya geldi, program ASKON İzmir Şube binası konferans salonunda gerçekleşti.

Programının ana teması “İzmir’de İşsizlik ve Kalifiye Elaman sıkıntısı” başlığı altında gerçekleşti, Programda Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak konu ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Programa Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Engin Bilgili, Merkez Bankası İzmir Şube Müdürü M.Reşit Ketene, İzmir Defterdarı Tamer Utkucu, İl Sağlık Müdürü Dr. Ayhan İzzettinoğlu,Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba ,KOSGEB Kuzey Bölge Kobi Uzmanı Hasan Kahraman ve ASKON İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri yer aldı.

Açılış Konuşmasını yapan ASKON İzmir Şube Başkanı Zekeriya Hazırbulan “ bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz programımızda kamu kurumu müdürlerimiz bir araya gelerek İzmir yerelinde yaşadığımız problemleri masaya yatırıp burada çözüm aramak bu bağlamda bu gün ki konumuz “İzmir’de İşsizlik ve Kalifiye Elaman sıkıntısı” bu konu hakkında hep birlikte çözüm önerileri üretmeye çalışacağız alınan notlar ışığında, kamuoyuna toplantı sonuç bildirgesi yayınlayacağız, şimdiden toplantımızın verimli geçmesini diliyor ve bizleri kırmayıp programımıza katılan Kurum Müdürlerimize teşekkür ediyorum” dedi

Toplantıda bir sunum gerçekleştiren Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak şöyle konuştu

Dünyadaki tüm toplumlar işsizlik ile mücadele ediyorlar. Dünya devletleri kaynaklarının büyük bir kısmını işsizlikle mücadelede kullanıyor. İşsizlik küresel bir sorundur ve komşunuzdaki işsizlik sizi de etkiler. Türkiye G-20 ülkeleri arsında 17. En büyük ekonomiye sahip iken işsizlik sıralamasında 16. Sırada yer almıştır.

TUİK’in her ayın 15’de açıkladığı işsizlik rakamlarına baktığımızda Türkiye’de işsizlik 2013 yılında %9.7 2014 %9.9 2015 ağustos ayında açıklanan rakamlar da ise .1 bir olmuştur İzmir ise bu oranların %4-%5 oranında daha fazladır. Şu an Türkiye’de aktif çalışan sayısı 27 Milyon civarındadır ve her yıl ortalama bu sayıya 1 Milyon kişi daha eklenmektedir. İzmir’in iş gücüne katılım oranı Ankara ve İstanbulda’dan daha fazladır.

DÜNYA’NIN ENZOR İŞİ İŞSİZLİK

Dünyanın en zor işinin işsizlik olduğunu belirten İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, “ İnsanların Pazartesi günü kalkıp işe gitmesi büyük mutluluk" dedi.

İşsizlikteki en önemli sorunun iş beğenmeme olduğunu vurgulayan Kabak, şöyle konuştu:"Amacımız tabii ki işsizliği en az seviyeye indirmek ancak vatandaşlar iş beğenmiyor, herkes masa başı iş arıyor, kolay iş olsun, kazancı fazla olsun, Cumartesi ve Pazar günleri tatil olsun. Ama böyle bir şey yok. Bakın özellikle, hemşirelik, doğalgaz, elektronik teknisyenliği gibi bölümlerde çok eleman ihtiyacı var. Ancak, eleman bulmak kolay olmuyor. Örneğin torna tesviye bölümü ile ilgili açılan bir kurs için kursiyer bulamıyoruz. Kaynakçılık, demircilik gibi ve buna benzer daha bir çok meslek dalında eleman bulmak zorlaşıyor. Durum böyle olunca işsizlik artıyor. Çünkü, mesleği olmayan işsizler, niteliksiz eleman arandığında bile masa başı iş arıyor. Aslında mesleğiniz varsa yüzde 70 oranında işsizlik sorununuz kalmıyor."

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINA DAVET EDİYORUZ, ÇAĞIRIYORUZ, YALVARIYORUZ

Toplantıda, iş kurun faaliyetlerini anlatan Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, işletmeleri işbaşı eğitim programlarından faydalanmaya davet ederek, "Biz, 2013 ve özellikle 2014 yılını, en önemli ve en pratik kaynak kullanım alanı olarak gördüğümüz, İşbaşı eğitim programlarına yeni bir yaklaşım olarak belirledik. Yani, işletmelerimiz eleman bulamadıklarından yakınıyorlar. İşsizler iş bulamadıklarından yakınıyorlar. Biz, bu alanda eşleşmeyi yapamadığımızdan ve işvereni de memnun edemediğimizden bahsediyoruz. Bunun bir de finansman boyutu var. Finansman sorunun çözülmesi açısından, iş başı eğitim programımız on numara bir program. İzmir'deki tüm işletmelerimizi bu iş başı eğitim programından yararlandırmaya davet ediyoruz. Çağırıyoruz, Yalvarıyoruz. İşbaşı eğitim programı, bir nevi staj programıdır. Eğer ki, iş yerinizde çalışan işçi sayısı 2 ve daha fazla ise 10 işçiye kadar ilave alacağınız bir işçi; 10 işçiden fazlaysa çalışan işçi sayınız, yüzde on oranında yüz atmış işgünü boyunca, ücretini, genel sağlık sigortası primlerini ve tüm masraflarını biz karşılıyoruz.

70 BİN İSTİHDAM ŞANSI

İzmir'de 2 ve daha fazla işçi çalıştıran 70 bin işyeri olduğunu belirten İŞKUR Müdürü Kabak, "Her işletme 1 gencimizi işe alsa 70 bin kişi İzmir'de işgücü piyasasına dahil olacak. İŞKUR olarak biz her işe alınan kişiye aylık bin TL ödeme yapacağız. Program dahilinde bir kişiyi işe aldığınızı düşünelim, programın yarısında veya sonunda, programdan veya çalışandan memnun kalmadığınızda o kişiyi işten çıkartabilirsiniz, çalışan da işi bırakabilir. Hiçbir yaptırım söz konusu değil. Alınan paranın iadesi söz konusu değil. Ben işveren olsam hemen yarın bu programdan yararlanmak için harekete geçerim. Bu imkandan yararlanmamak akıl karı değil. Mesela bir alışveriş mağazası zincirinde, 149 kişi şu an program kapsamında çalışıyor ve o işyerine maliyeti sıfır TL. O işletme aylık yaklaşık 225 bin TL kara geçiyor. Prgramın 2011 ile 2012'de 8- 10 milyon TL kaynağı vardı, bu yıl 75 milyon TL, yeter ki bitsin. Bu parayı kullanırsak 100 milyon TL daha alabiliriz. Türkiye'de 980 milyon TL aktif işgücü programlarına ayrılan bütçe var. Her işyeri bize kayıtlandıktan sonra kendisine bir danışman atıyoruz ve ücretini biz ödüyoruz. Bu işlemi uygulamaya kalktığınızda İzmir'de 5 hizmet merkezimiz var, bize başvurabilirsiniz ya da programdan yararlanmak istiyorsanız biz sizin ayağınıza kadar geliriz. Burada dikkat edilmesi gereken bir tek husus, proje başlangıcında 45 çalışanınız var ve 5 kişiyi program dahilinde işe alıyorsunuz. Ancak diyelim ki program sonuna gelindiğinde 5 kişiyi işten çıkarttınız. Biz 1 aylık süre veriyoruz ve çalışanların sayısının 45'e tamamlanmasını istiyoruz. Eğer o verilen sürede de çalışan sayısı 45'e tamamlanamazsa, işverenden herhangi bir para talebi olmuyor yalnızca programdan 1 yıl süreyle yararlanamıyor. Projeye başlayıp 160 gün sonunda devam etmek isteyen işveren olursa son bir yılda programa katılan kişilerden 2'sini kendi kadronuza dahil ederseniz, bu programı ilelebet devam ettirebilme hakkınız var. Eğer program kapsamında alınacak kişi 18-29 yaşları arasındaysa, siz bu kişiyi program sonunda kadronuza dahil ederseniz, imalat sanayinde 42 ay, diğer sektörlerde de 30 ay sigorta ücretini hazine karşılayacak dedi.

Programın sonunda katılımcı kurum müdürleri konu ile ilgili önerilerde bulun du. ASKON İzmir Şube Başkanı Zekeriya Hazırbulan toplantı sonucunu en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti

 
 
 

Comments


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page