top of page

ASKON’DAN İSLAMDA ORTAKLIK ÇEŞİTLERİ KONFERANSI

  • askonweb
  • 24 Ara 2015
  • 2 dakikada okunur

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şubesi AR-GE komisyonu tarafından organize edilen programın konuğu Prof.Dr. Hamdi Döndüren oldu, programda “İslam’da Ortaklık Çeşitleri ve Günümüzdeki Uygulama Şartları” konuları ele alındı.

Prof.Dr Hamdi Döndüren konuşmasının başında İslam’daki ticaret yapısı hakkında dinleyicilere bilgiler verdi.

TİCARETE HİLE KARIŞTIRANA YAZIKLAR OLSUN

Cenab-ı Hakk’ın ticaret konusunda ilk uyarısının “Ticarete hile karıştıranlara yazıklar olsun” şeklinde olduğunu belirten Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “Peygamber efendimizin Mekke hayatında ticari konulara sıra gelmedi. Neden? Mekke müşrikleri hakim konumdaydı. Müslümanlar sadece itikadi konuları, inanç konularını öğrenmekle meşgul oldular. Medine döneminde İslam’ın bütün yönleri işlenmeye başladı. Faiz, içki yasağı, hanımların kapanması gibi konular hep Medine döneminde ele alınan konular. Henüz Medine’ye ulaşmadan, yoldayken inen ayetler nelerdir ticaretle ilgili. Cenabı Allah ensar ve muhacirleri ticaret konusunda önce şöyle uyarıyor; yazıklar olsun. Kime yazıklar olsun, ticarete hile karıştıranlara. Ama cenabı hak bunun tanımını da bize bırakmıyor; onlar ölçerek tartarak hak almaya sıra gelince, tam olarak almak isterler, fakat ölçerek tartarak başkalarına hak vermeye sıra gelince eksiltirler. Kendi karımı nasıl arttırayım, gelirimi nasıl başka yerden kısarak çoğaltayım diyenlerdir bunlar. Buradan hepimizin alacağı ibretler vardır. Başka bir ayette, birbirinizin malını batıl yollarla alıp yiyecekseniz, bunu yapmayın diyor. Devamında da; karşılıklı rızaya dayanan ticaret olursa birbirinizin mallarını alabilirsiniz” diye konuştu.

Konuşmasının ikinci bölümünde Döndüren İslam’da ortaklık ve ortaklık çeşitlerini ele aldı

HERKESİN BAŞINDAN MUHAKKAK BİR ORTAKLIK DENEYİMİ GEÇMİŞTİR.

Ortaklık, katılmak ve iştirak etmek anlamlarına gelir. Terim olarak manası ise iki veya daha fazla girişimcinin ortak iktisadi bir amaca ulaşmak için emek ve/veya sermayesini bir sözleşme ile birleştirmeleridir. Ortaklık üretim gücünü arttıran bir yardımlaşma şekli olduğu gibi girişimciye beklenmedik risk ve krizlere karşı dayanma gücü vermektedir. Ülkelerin iktisadi büyümelerinin yolu üretmekten geçmektedir. Üretimin arttırılması da girişimcilere ve onların birleşmeleriyle oluşacak dev ortaklıkların devamlılığına bağlıdır. Geri kalmış ülkelerin tek derdi girişimci yetersizliğidir. Ülke piyasasına bakıldığında ticaretle uğraşan herkesin başından muhakkak bir ortaklık deneyimi geçtiği ancak bu ortaklıkların yürütülemediği görülür. Çoğunluğu Müslüman olan toplumumuzda işin içine para girdiğinde ne yazık ki iş ortaklıkları, dostluklar tükenmekte, kişiler arasındaki iş ilişkisi, çeşitli alicengiz oyunlarıyla, sahtekârlıklarla birbirini kandırma yarışına dönmektedir. Bu haliyle ibadetlerinde “Müslüman” olan toplumumuzun, iktisadi hayatında dininin gerektiğinden ne denli uzak bir tavır aldığını söylemek mümkündür. Oysa Kur’an-ı Kerimde şöyle buyrulur: "Ey iman edenler! Akitlerinizin gereğini yerine getiriniz”. "Verdiğiniz sözü yerine getirin, çünkü verilen söz, sorumluluğu gerektirir”. “Doğrusu, ortakların çoğu birbirinin haklarına tecavüz ederler. Ancak iman eden ve iyi iş yapanlar bunun dışındadır. Bunların sayısı ne kadar da azdır.”

İSLAM ORTAKLIK KURMAYI TEŞVİK ETMEKTEDİR.

Prof Dr. Döndüren, İnsan hayatının her anına ışık tutan “İslam”, ticarette ortaklık kurmayı özellikle teşvik etmektedir. İslam, cemaat dinidir ve Peygamberimiz (s.a.v.) de Müslümanları da bir binanın tuğlalarına benzetir. Bu hususta peygamber efendimiz (s.a.v.) şöyle der: “Mümin, mümin için bir kısmı bir kısmını tutan binalar gibidir.” Ebu Hureyre’nin naklettiği bir hadiste ise şöyle buyrulmaktadır: "İki ortak birbirine hıyanet etmediği sürece, üçüncüsü benim. Eğer onlar birbirine hıyanet ederlerse, ben aralarından çekilirim." Bu hadis-i şerifte insanların ortaklık kurması ve bu ortaklıkta birbirlerine dürüst olmaları teşvik edilmektedir. Başka hadis-i şerifte Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Allah’ın kudret eli, ortaklar birbirine hıyanet etmediği sürece, onların üzerindedir”. Hadisleriyle örnekler verdi.

Prof.Dr. Hamdi Döndüren konuşmasının devamında İslam’da ortaklık çeşitleri ve şekillerini dinleyicilere anlattı.

Program ASKON İzmir Şube Başkanı Zekeriya Hazırbula’ın günün anısına hediye takdimin ardından son buldu.

 
 
 

Comentarios


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page